Leksakstillverkare med vikingablod

Sveriges historia är en vikingahistoria. Det var runt 650- början av 1000-talet som svenska vikingar for öster mot vad de döpte till Särkland. Det var också en del svenska vikingar som begav sig västerut mot bland annat England och USA (Vinland).

Det är därför passande att det finns en svensk leksakstillverkare vid namn Viking Toys. Viking Toys har sedan starten 1974 fokuserat på att tillverka leksaker som både är av hög kvalitet och vänliga för de allra minsta. Det är därför som de bara tillverkar miljövänliga och pedagogiska leksaker.

Det är stor skillnad på vikingarna från förr och vikingarna på Viking Toys. Vikingarna från förr sägs ha slagits och dödat för att erövra, plundra och kidnappa, medan Viking Toys arbetar för att denna generation, nästa generation och så vidare ska växa upp i en miljö med hållbar lek. Då världen idag ser ut som den gör med miljöförstöringar och andra hemskheter, är det bra att barnen iallafall får uppleva något som faktiskt på sikt förbättrar världen. För leker barnen med pedagogiska leksaker och växer upp med minnet av att de leker med dessa, kommer de vilja att deras egna barn leker med samma sorts leksaker. På så sätt skapas ett slags domino av godhet som blir större och större ju fler generationer som får leka med leksakerna.

Visste ni förresten att den klassiska bilden med vikingen med hjälmen med horn är helt påhittad? Hjälmarna som vikingarna bar på huvudet hade nämligen inte horn. Idén om hjälmar med horn kommer ifrån Wagners opera Die Walküre (Valkyrian), som hade premiär i München 1895. Med andra ord på lite över 120 år har idén om hur vikingarna klädde sig helt ändrats. Även det att vikingarna skulle vara brutala monster som bara mördar och bränner byar är aningen fel. Då de flesta dokumentationerna för vad vikingarna gjorde i bland annat England kommer i från präster ifrån kloster som vikingarna attackerade. Att offren för attackerna beskriver händelserna och framförallt förövarna som monster är inte konstigt, det ska dock inte tas med 100 procent sanning.

Vem vet, om några sekel så kanske bilden av vikingarna är baserad på Viking Toys arbete och ideologi? Kan bara hoppas på det.