Fortsätt köpa kondomer i väntan på det manliga p-pillret

Att kvinnor äter preventivmedel för att inte bli gravida är något som har pågått i över 50 år. P-pillret kom någon gång på 1960-talet och anses vara den sak som verkligen skapad kvinnlig sexuell frihet. Det var nu kvinnorna som bestämde ifall de ville bli gravida eller ej. Nu är det snart dags för preventivmedel för män, och kanske får vi se en ny sexuell revolution i och med detta.

Det manliga preventivmedlet har utvecklats av forskarteam på University of Washington och Los Angeles Biomedical Research Institute, som själva säger att preventivmedlet har kommit långt i kliniska studier. Det dröjer dock ett tag till p-pillret för män kan komma ut på marknaden.

För att säkerställa att preventivmedlet har effekt utförs utöver tester även studier på män i åldrarna 18 till 35. Totalt är det 30 män som varje dag i 28 dagar får ta ett piller, under hela perioden kontrollerades männens hälsa och blodnivåer. Under studieperioden fick flertalet av testpersonerna liknande besvär som kvinnor som äter preventivmedel får, däribland akne, huvudvärk och trötthet.

P-pillrets effekt på kroppen är på så sätt att mannens testosteron och spermaproduktion förminskas såpass mycket att graviditet blir omöjlig. Det som inte påverkas av pillret är mannens sexlust eller muskelmassa.

Nu väntar godkännande av pillret hos olika myndigheter, först av FDA, USAs myndighet för livsmedel och läkemedel, sen resterande myndigheter runt om i världen. I Sverige är det Läkemedelsverket som godkänner nya läkemedel.

Då det kommer dröja ett tag tills det manliga p-pillret är här är det bästa preventivmedlet på marknaden fortfarande kondom. Köpa kondomer kan man i stort sett göra överallt i dagliga varuhandeln och online. Kondomer har för övrigt en fördel mot pillret, de förhindrar könssjukdomar utöver att de förhindrar graviditeter. De är därmed det bästa alternativet vid sexuellt umgänge med nya personer eller under gruppsex och orgier där flera människor har samlag.